Sint Martinus School – Rotterdam

In 1960 gingen mijn broer René en ik samen naar de eerste klas van de Sint Martinus School, gevestigd in de Boeierstraat in de Rotterdamse wijk Oud Mathesse.

Een fijne lagere school, geleid door de broedercongregatie van de “Broeders van Maastricht”. De leraren waren voornamelijk Rooms Katholieke broeders, die woonden in kleine kamertjes in het klooster aan het Marconiplein in Rotterdam Spangen.
De broeders gaven leiding aan meerdere lagere scholen in Rotterdam (bijvoorbeeld de Sint Nicolaasschool op de Schiedamseweg). maat ook in Amsterdam en Schiedam.

klas 1 van broeder Letansius

Het was een jongensschool , dus alleen maar mannetjes uit Rotterdam – West en Schiedam. De broeder vertrok halverwege het schooljaar uit beeld, de jonge broeder kreeg in dat jaar verkering met een dame en volgens mij verliet hij de broeder-gemeenschap.

klas 2 van meester Goedmans…

Veel gelukkige jaren hebben we daar doorgebracht in de nadagen van het Rijke Roomsche Leven, de Heilige Communie in de Heilig Hartkerk.
Het mannen- en jongenskoor van de kerk was onder bezielde leiding van dirigent/ hoofdmeester Frans Odijk van de meisjesschool Jeanne d’Arc op de (gescheiden) eerste etage van de school , woensdagmiddag op de fiets naar het voetballen op de Abram van Stolkweg en de grapjes van de oude pastoor van Vugt, de kerk lag vlak naast de school. De jaren 60 ze komen nooit meer terug…..

Zie voor de namen van de leerlingen en meer informatie
de volgende pagina.

De wijk Oud Mathenesse

Klik voor meer informatie over deze Rotterdamse wijk Oud Mathenesse…… op deze link.