image_pdfPDFimage_printPrint

Paul is begonnen aan de Familienaam KRANENDONK, de achternaam van echtgenote Marike.

Wapen van het geslacht Cranendonck uit IJsselmonde: twee of drie rode hoorns (2 en 1) op een veld van goud, soms vergezeld van een ster, met in een groen vrijkwartier twee vertikaal geplaatste zilveren zalmen met de koppen omhoog.

De geslachten Cranendonck in Holland (ca.1400-1700)

De genealogen Kees Sigmond en Kees-Jan Slijkerman deden gezamenlijk onderzoek naar de geslachten Kranendonk/Cranendonck, wat in 1992 resulteerde in de uitgave van het boek ‘De geslachten Cranendonck in Holland (ca.1400-1700)’, ISBN 90-73240-10-7. Deze monografie behandelt meer dan vijftien families met de naam Cranendonck (Kranendonk), terwijl tevens aandacht wordt besteed aan de Heren van Cranendonck in Brabant.

Zegel (1459) van Willem Jansz. Cranendonck, dijkgraaf van de polder Dirk Smeetsland, onder IJsselmonde.

De oudste dragers van de naam Cranendonck in Holland leefden in de Riederwaard, bij het dorp Ridderkerk. In de loop van de 16e en 17e eeuw kwamen er steeds meer families met de naam Cranendonck op, met name op het eiland IJsselmonde en in de Hoekse Waard, waarbij verwantschap met het eerstgenoemde geslacht in de Riederwaard voor een aantal grote familiegroepen aantoonbaar is.
Andere familiegroepen Cranendonck waren gevestigd in steden als Dordrecht, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Haarlem en Mechelen.

Veel van de nu voorkomende families Kranendonk zijn terug te voeren op de in dit boek behandelde groepen. Bovendien kunnen stamboomonderzoekers in dit boek gegevens aantreffen die betrekking hebben op andere families in de omgeving van de Zuid-Hollandse eilanden en waarden, zodat hieruit allicht interessante aanvullingen voor vele kwartierstaten uit zijn te destilleren.

Het 596 pagina’s tellende boek bevat diverse schema’s en is geïllustreerd met afbeeldingen van familiewapens, zegels, grafzerken, kaarten, prenten en foto’s. De twee uitgebreide indexen op volledige naam, inclusief voornaam, patroniem en eventuele familienaam, maken het werk goed toegankelijk.

Het boek ‘De geslachten Cranendonck in Holland (ca.1400-1700)’ is uitverkocht.

Onderzoek op internet

Het geslacht Kranendonk is een roemruchte familienaam die zelfs terugvoert tot het jaar 1690.
Er zijn sinds deze datum letterlijk vele honderden nakomelingen met deze achternaam geboren en gestorven, vooral in de omgeving Ridderkerk, IJsselmonde, Rhoon en Poortugaal. Ruwweg, de regio tussen Dordrecht en Rotterdam. Er is gelukkig voor mij al veel onderzoek door anderen gedaan, veel onderzoeksresultaten zijn al eerder op internet beschikbaar gesteld. Dat komt dus mooi van pas…

Er is thans een vloeiend verlopende stamboom of parenteel KRANENDONK / Cranendonck beschikbaar met vele geboortenamen en geboorte- en overlijdensdata van overleden personen met de achternaam Kranendonk.
Uw reactie is welkom!

Een eerste aanzet van de stamboom vindt u hieronder gepubliceerd met het vriendelijke verzoek aan de bezoekers van deze website om aanvullende of, nog beter, correcte informatie aan te gaan leveren! Graag over de periode 1850 – 1950 over personen uit de direct omgeving van Dordrecht, Ridderkerk.

In ieder geval al hartelijk dank voor uw mogelijke reacties

Enige versies van rapporten

YCEzP4a7

Geef een reactie

Spam Blokkade door WP-SpamShield